Rusia: Hackerii vor contribui la elaborarea “codului digital”

Hackerii vor ajuta la crearea “codului digital” al Rusiei.

“Animal estic” by Tara von Neudorf

Consiliul pentru drepturile omului din cadrul Administrației prezidențiale ruse va apela la hackeri pentru a pregăti raportul către Vladimir Putin despre fenomenul hărțuirii pe rețelele de socializare.

Șeful Consiliului pentru drepturile omului, Valeri Fadeev, și-a anunțat intenția de a dezvolta un “cod digital” pentru Rusia.

Consiliul îi va implica pe hackerii ruși în redactarea unui raport complet către președintele Vladimir Putin cu privire la problemele asociate tehnologiilor informatice, de la hărțuirea utilizatorilor pe rețelele sociale până la spionajul cibernetic cu camere CCTV și scurgeri de date bancare, a spus Valeri Fadeev.

Consiliul va crea un grup de lucru “privind protecția cetățenilor în mediul digital”.

Acest grup va pregăti raportul pentru Putin până în luna decembrie a.c.

Grupul va include atât membri ai Consiliului, precum și hackeri, “bine cunoscuți pentru compromiterea sistemelor informatice și diverse manipulări prin internet”, a spus Fadeev.

După prezentarea raportului, Consiliul intenționează să elaboreze un adevărat “cod digital” și să inițieze un proiect de lege conceput pentru a proteja cetățenii ruși împotriva hărțuirii în rețelele sociale și supravegherii.

“În prezent, o problemă uriașă este cea a scurgerii de date, ilustrată, de exemplu, prin situația Annei Kuznețova, avocata poporului pentru drepturile copiilor din Rusia. Aceasta a dorit să demonstreze cât este de simplu să urmărești o persoană prin Moscova. Ea a plătit hackerilor 16 mii de ruble (210 dolari) și a primit de la aceștia un raport amănunțit de supraveghere realizată cu ajutorul camerelor CCTV instalate în capitală. Hărțuirea din rețelele sociale este, de asemenea, un fenomen îngrijorător”, a explicat șeful Consiliului pentru drepturile omului.

Legislația rusă nu protejează în mod adecvat cetățenii în mediul digital, a mai remarcat Fadeev.

Andrei Sabinin, avocat al Grupului internațional Agora, a opinat că inițiativa Consiliului “va contrazice probabil spiritul legii” dacă se va baza pe articole scoase din actualul Cod penal rus. “Ce cod ne mai poate ajuta dacă legea este aplicată selectiv în Rusia?”, a întrebat retoric avocatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *