Americanii de la Sandvine nu mai oferă sprijin regimului Lukașenko

Compania a anulat acordul cu regimul Lukașenko din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Introduction to Sandvine DPI

Compania americană Sandvine, a cărei tehnologie a fost utilizată luna trecută de autoritățile bieloruse pentru a bloca accesul la mii de site-uri web, a reziliat acordul cu Republica Belarus. Guvernul de la Minsk a folosit tehnologia Sandvine pentru a încălca drepturile omului, se precizează într-un comunicat al companiei.

Potrivit reprezentanților Sandvine, o investigație preliminară a arătat că a fost introdus un “cod personalizat” în produsele companiei pentru “a împiedica libera circulație a informațiilor în timpul alegerilor din Republica Belarus”. Compania a interpretat acest lucru ca pe “o încălcare a drepturilor omului ce conduce în mod automat la rezilierea a acordului de licență pentru utilizatorul final”.

Aceasta înseamnă că Sandvine nu va mai oferi actualizări de software și suport tehnic pentru hardware-ul utilizat de Centrul Național al Internetului din Republica Belarus, deși hardware-ul livrat va mai rămâne funcțional pentru o scurtă perioadă de timp.

Potrivit Bloomberg, echipamentul Sandvine a fost instalat la Minsk și a fost gestionat de Centrul Național al Internetului din Belarus. În ciuda protestelor unor angajați, conducerea companiei intenționa inițial să continue cooperarea cu autoritățile din Belarus, invocând faptul că Sandvine nu încalcă sancțiunile SUA și nu consideră accesul la Internet drept un drept al omului, scrie agenția.

Totuși, Sandvine a reziliat colaborarea cu Minskul.

În timpul alegerilor prezidențiale de la începutul lunii august a.c., guvernul bielorus a blocat accesul la mii de site-uri web, folosind tehnologia produsă de Sandvine, a informat Bloomberg.

Proteste la Minsk împotriva regimului Lukașenko

Tehnologia Deep Packet Inspection este dezvoltată de Sandvine și este utilizată pentru monitorizarea și filtrarea traficului de rețea.

În perioada 9-11 august, bielorușii nu au avut acces la mii de site-uri web, printre care s-au numărat și resurse importante precum Google, YouTube, Twitter și Facebook. De asemenea, numeroase site-uri străine de știri au fost blocate.

Protestatarii au găsit totuși o modalitate de a ocoli aceste măsuri abuzive ale autorităților și, pentru a masca traficul de internet, au început să folosească software-ul Psiphon.

Autoritățile au explicat că perturbările au fost cauzate de un “atac cibernetic masiv”. De fapt, potrivit experților, guvernul era cel care bloca internetul, folosind tehnologia livrată de compania americană Sandvine.

Sandvine Inc. produce echipamente cunoscute sub numele de “Deep Packet Inspection”, o tehnologie de analizare a conţinutului pachetelor individuale de date, cu scopul de înregistra ce conţine pachetul, cine l-a trimis şi cui a fost adresat.

Echipamentele au fost obținute indirect de Centrul Național al Internetului din Republica Belarus, ca parte a unui contract de 2,5 milioane de dolari cu compania rusă Jet Infosystems. Conform documentelor guvernamentale, echipamentele companiei americane Sandvine au fost livrate regimului Lukașenko de către furnizorul rus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *