Ucrainenii au descoperit atacul DDoS bazat pe dispozitive inteligente compromise

Specialiștii Centrului pentru Securitate Cibernetică din cadrul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei au fost primii care au înregistrat noul tip de atac DDоS, bazat pe produse IoT compromise, potrivit Biroului de presă al instituției.

При РНБОУ створили хаб із кіберзахисту держави – АрміяInform
Centrul pentru Securitate Cibernetică de la Kiev

“Hackerii au atacat cu succes zeci de furnizori de internet din întreaga lume, inclusiv pe cei din Ucraina. Analiza datelor colectate a arătat că incidentele de atunci erau doar preambulul unui atac coordonat care viza blocarea totală a accesului la internet, la nivel global. Prin urmare, am avertizat imediat furnizorii ucraineni, entitățile naționale relevante din punctul de vedere al securității și partenerii străini cu privire la această amenințare și am formulat atunci recomandări privind un răspuns adecvat”, a declarat Serghei Demediuk, secretarul adjunct al Consiliului, făcând trimitere la atacurile DDoS asociate crizei militare din Ucraina.

imagine corero.com

Prognoza ucrainenilor s-a confirmat în luna iunie 2020, când un atac DDoS de acest tip a devenit cel mai mare din istorie, atingând o intensitate de aproape 780 Gbit / s. Este vorba despre atacul care a provocat deconectarea pe termen scurt (aproximativ 30 de minute) a 15% din Internetul global și a unui număr important de provideri-cheie.

Sursa acestui tip de atac este o rețea de dispozitive inteligente compromise (IoT). În majoritatea cazurilor, accesul la aceste dispozitive s-a făcut prin spargerea parolelor. Atacatorii au obținut acces remote și apoi au atacat. O caracteristică a acestor atacuri este concentrarea masivă asupra infrastructurii furnizorilor autohtoni de internet. Prin urmare, în cazul unui atac reușit, în primul rând, este în pericol funcționarea internetului la nivel național, a mai spus Demediuk.

Dispozitivele smart home devin tot mai populare, piața de dispozitive inteligente fiind într-o continuă creștere. Se estimează că până în anul 2025 peste 60 miliarde de gadget-uri smart home vor fi conectate la Internet. Mulți utilizatori de dispozitive inteligente încă nu conștientizează că acestea, asemenea oricărui alt dispozitiv conectat la Internet, sunt vulnerabile în fața hackerilor. Doar în Ucraina au fost depistate aproape 10 mii de dispozitive care pot fi folosite pentru a efectua atacuri DDoS similare celui descris. Aceste dispozitive sunt suficiente pentru a deconecta aproape întreaga țară de la internet. Specialiștii Centrului ucrainean pentru Securitate Cibernetică au insistat asupra importanței utilizării parolelor complexe pe orice tip de sisteme și dispozitive care au conexiune la Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *