SUA: Scrisoare deschisă pentru libertatea internetului

Dezvoltatorii de cod open source dedicat protecției confidențialității în mediul Internet pot pierde finanțarea din partea SUA.

Save Open Tech Fund! – Hacking//Hustling

Aproape patru sute de organizații au semnat o scrisoare deschisă către Congresul SUA, solicitând finanțarea în continuare a proiectelor dedicate libertății internetului, în contextul instabilității politice din țară.

Printre semnatari scrisorii, sugestiv intitulate “Save Internet Freedom: Support the Open Technology Fund”, se numără Fundația Wikimedia, Electronic Frontier Foundation, Proiectul Tor, Red Hat, Gnome, Digital Ocean, TunnelBear, Open Source Initiative, AccessNow, Human Rights Watch și Proiectul de Raportare a Criminalității Organizate și Corupției, OCCRP). Scrisoarea a fost semnată de peste 2.300 de reprezentanți ai proiectelor open source și apărători ai drepturilor omului.

Autorii scrisorii deschise cer Congresului SUA să sprijine activitatea Open Technology Fund (OTF), organizație americană non-profit care acționează ca o punte de legătură între Guvernul SUA și dezvoltatorii de software open source. Din anul 2012 până în prezent, OTF a beneficiat de finanțări prin intermediul Agenției Guvernamentale pentru Media Globale (USAGM), aceste fonduri fiind distribuite dezvoltatorilor de open source software cu scopul de a proteja democrația și libertatea de exprimare în întreaga lume.

“De la Xinjiang la Hong Kong și de la Caracas la Teheran, regimurile represive implementează noi tehnologii avansate de cenzură și supraveghere, concepute pentru a înăbuși dizidența, a urmări minoritățile religioase și etnice și a manipula conținutul online. (…) Pe măsură ce lupta pentru exprimarea liberă devine tot mai asiduă, SUA riscă să piardă cel mai eficient program pe care Congresul îl are la dispoziție pentru apărarea libertății internetului, Open Technology Fund (OTF)”, s-a menționat în scrisoare.

Săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump, l-a înlocuit pe șeful USAGM și a concediat mai mulți înalți funcționari din organizații nonprofit finanțate de agenție. Potrivit CNN, au fost demiși din posturile lor directorii de la Radiodifuziunea Orientului Mijlociu, Radio Asia Liberă, Radio Europa Liberă / Radio Libertatea și Fundația Open Technology.

Actuala conducere a USAGM intenționează să direcționeze finanțarea destinată inițial Fondului pentru Tehnologie Deschisă (OTF) spre dezvoltarea mai multor proiecte închise, lăsând astfel instrumentele open source utilizate pe scară largă în evitarea supravegherii în state cu regimuri totalitare practic fără finanțare.

OTF a participat la rescrierea completă a arhitecturii WebExtensions și portarea la Chrome / Chromium. În plus, OTF finanțează în prezent dezvoltarea unei biblioteci cross-browser pentru susținerea NoScript și a altor extensii de confidențialitate și securitate. Conform  ZDNet, există riscul ca administrația Trump să înlocuiască tehnologiile open source menite să protejeze confidențialitatea cu alternative de cod închis, ceea ce face mult mai ușoară ascunderea backdoor-urilor.

Termenul “sursă deschisă” (open source) descrie practica de a produce sau dezvolta anumite produse, permițând utilizatorilor să acționeze liber asupra procesului de producție sau dezvoltare. Modul colaborativ, de lucru asupra codului sursă liber accesibil, s-a dezvoltat odată cu creșterea Internetului. În modelul clasic, centralizat, o entitate comercială crează produsul pe care mai apoi îl controlează și îl comercializează. Modelul open source presupune dezvoltarea descentralizată, în mod public și gratuit. Proiectele open source sunt întreținute de grupuri relativ restrânse de oameni pasionați care preiau și integrează contribuțiile valoroase venite din partea comunității. Sursa închisă se referă la software-ul lansat sau/și distribuit fără codul sursă al acestuia. În general, înseamnă că numai fișierele binare ale unei aplicații software sunt distribuite iar licența nu permite accesul la codul sursă al programului respectiv.