SUA a interzis exportul de iPhone și Windows către structurile militare ruse

Livrările către Rusia, China și Venezuela de produse și tehnologii americane cu dublă utilizare și utilizare militară vor avea nevoie de licență.

New dual-use export restrictions target China, Russia, Venezuela ...

La 29 iunie a.c., a intrat în vigoare decizia autorităților americane de a înăspri restricțiile la exporturile către Rusia, China și Venezuela. Astfel, potrivit Biroului pentru industrie și securitate din cadrul Departamentului Comerțului al SUA, livrările către aceste state a anumitor produse, printre care se numără semiconductoarele și sistemele informatice, vor necesita licență, chiar și în cazurile în care consumator final este unul civil.

Noua regulă modifică conceptul de “bunuri cu utilizare militară”, adaugând aici toate mărfurile care ar putea avea legătură cu producția militară, de exemplu echipamentele și programele software destinate funcționării reactoarelor nucleare, dispozitivele cu semiconductori, echipamentele speciale de măsurare etc.

BIS Expands Export, Reexport and Transfer (In-Country) Controls ...

Conform documentului , “utilizator militar final” înseamnă forțele armate, poliția națională, garda națională, serviciile de informații, precum și “orice persoană sau organizație ale cărei acțiuni sau funcții presupun utilizarea militară a produsului”. De exemplu, livrarea unui iPhone sau a unui pachet Microsoft Windows către un utilizator militar din Rusia sau China a devenit imposibilă.

Au fost, de asemenea, înăsprite condițiile de eliberare a licențelor pentru exportul în China de produse cu dublă utilizare și utilizare militară. Potrivit Biroului pentru industrie și securitate din cadrul Ministerului Comerțului, aceste modificări au apărut din cauza “fuziunii masive dintre sectorul civil și cel militar” și din necesitatea de a reglementa această fuziune.  Decizia a fost luată cu scopul de a “susține securitatea națională și sarcinile de politică externă ale Statelor Unite”, se mai arată în document.

Până acum companiile americane puteau furniza diverse categorii de mărfuri structurilor militare din China, dacă aceste materiale nu erau destinate utilizării militare. Conform noilor modificări, pe viitor, companiile americane vor fi nevoite să obțină licențe speciale pentru acest gen de exporturi.

Sursa: https://www.securitylab.ru/news/509586.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *