Regimul Lukașenko a întrerupt internetul cu tehnologie americană

Regimul opresiv al lui Aleksandr Lukașenko a pus pe seama unui  “atac cibernetic masiv”  blocarea accesului la mii de site-uri web.

Proteste la Minsk împotriva regimului lui Lukașenko

În timpul alegerilor prezidențiale de la începutul lunii august a.c., guvernul bielorus a blocat accesul la mii de site-uri web, folosind tehnologia produsă de o companie din Statele Unite, a informat Bloomberg.

Sandvine Inc.

Tehnologia Deep Packet Inspection este deținută de compania Sandvine și este utilizată pentru monitorizarea și filtrarea traficului de rețea.

În anul 2018, când solicita oferte pentru achiziționarea noii tehnologii, guvernul bielorus declara că aceasta va fi utilizată pentru a “contracara perturbările legate de prezența online”.

În perioada 9-11 august, bielorușii nu au avut acces la mii de site-uri web, printre care s-au numărat și resurse importante precum Google, YouTube, Twitter și Facebook. De asemenea, numeroase site-uri străine de știri au fost blocate.

Protestatarii au găsit totuși o modalitate de a ocoli aceste măsuri abuzive ale autorităților și, pentru a masca traficul de internet, au început să folosească software-ul Psiphon.

Autoritățile au explicat că perturbările au fost cauzate de un “atac cibernetic masiv”. De fapt, potrivit experților, guvernul era cel care bloca internetul, folosind tehnologia livrată de compania americană Sandvine.

Sandvine Inc. produce echipamente cunoscute sub numele de “Deep Packet Inspection”, o tehnologie de analizare a conţinutului pachetelor individuale de date, cu scopul de înregistra ce conţine pachetul, cine l-a trimis şi cui a fost adresat.

Echipamentele au fost obținute indirect de Centrul Național al Internetului din Republica Belarus, ca parte a unui contract de 2,5 milioane de dolari cu compania rusă Jet Infosystems.

Conform documentelor guvernamentale, echipamentele companiei americane Sandvine au fost livrate regimului Lukașenko de către furnizorul rus.

Sandvine a refuzat să comenteze dacă echipamentul său a fost vândut către Jet Infosystems sau folosit pentru a cenzura internetul în Republica Belarus, motivând că se ghidează întotdeauna în deciziile sale de marketing după Worldwide Governance Indicators, indicatorii bunei guvernări, instrument analitic al Băncii Mondiale care măsoară libertatea de exprimare, stabilitatea politică, statul de drept și controlul corupției în peste 200 de state.

În anul 2006, guvernul american a aplicat sancțiuni guvernului din Republica Belarus și a interzis companiilor americane “să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii în beneficiul lui Lukașenko sau al altor persoane angajate în acțiuni sau politici care subminează procesele sau instituțiile democratice”.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *