Performance artistic împotriva extrădării lui Julian Assange

LONDRA. Creatoare britanică de modă Vivienne Westwood a protestat împotriva extrădării în SUA a fondatorului Wikileaks Julian Assange.

Aceasta, îmbrăcată în galben,  s-a urcat într-o colivie uriașă, ce a fost suspendată în fața Curții Penale Centrale a Angliei și Țării Galilor (Central Criminal Court). Vivienne Westwood a pus în scenă metafora “canarului în colivie” pentru a protesta împotriva extrădării lui Julian Assange din Marea Britanie în Statele Unite. “Eu sunt Julian Assange, canarul din colivie. Dacă mor în galerie din cauza gazul otrăvitor, este semnalul că toți minerii trebuie să iasă afară”, a spus Vivienne Westwood. Aceasta a mai adăugat: “Julian Assange este sacrificat pentru otrava din sistemul politic”.

Dame Vivienne Isabel Westwood este o creatoare de modă și o femeie de afaceri britanică, responsabilă în mare măsură de aducerea punk-ului modern și a modei new wave în mainstream.

La finalul lunii iunie a.c., autoritățile americane au publicat un nou act de punere sub acuzare împotriva lui Julian Assange. Potrivit Serviciului de presă al Departamentului de Justiție al SUA, documentul nu conține acuzații noi, dar extinde lista persoanelor cu care acuzatul a conspirat. Astfel, conform noului rechizitoriu, fondatorul WikiLeaks este acuzat că a conspirat cu membri ai grupărilor Anonymous și LulzSec împotriva SUA. Conform documentului, în anul 2012 Julian Assange a transmis liderului LulzSec, la acea vreme informator al FBI, o listă de organizații ale căror rețele trebuiau compromise în interesul WikiLeaks. Lista includea și o companie privată care lucra pentru serviciile speciale din SUA. Mai exact, Assange a cerut liderului LulzSec să obțină conținutul e-mailurilor, documente PDF și baze de date din rețeaua acestei companii. Noul rechizitoriu conține și acuzațiile mai vechi, din documentul aprobat în mai 2019: Assange este acuzat că a încălcat Legea americană privind spionajul prin publicarea documentelor secrete ale Departamentului Apărării din SUA.

A Marriage of Conscience: Julian Assange and Chelsea Manning ...
Chelsea Manning și Julian Assange (https://www.globalresearch.ca/)

Julian Assange a primit documentele respective în 2010 de la Chelsea Manning, pe atunci soldat în Armata SUA.

In prezent, fondatorul WikiLeaks se află în arest în Marea Britanie, autoritățile SUA solicitând extrădarea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *