Noi atacuri cibernetice asupra rețelor de apă din Israel

Autoritățile israeliene au raportat alte două atacuri cibernetice care au vizat rețele de aprovizionare cu apă din țară. Atacurile au avut loc în luna iunie a.c. și nu au provocat daune, au spus oficialii.

Iran again targets Israel's water sector

“Primul atac a vizat pompele unui sistem de irigații din Galileea, iar al doilea, o rețea de apă din provincia centrală Mateh Yehuda. Rețelele au fost reparate imediat de către localnici, fără daune sau consecințe reale”, au explicat autoritățile.

Cyberattack on Israeli water supplies | ISJ International Security ...
Stație de apă din Israel

În luna aprilie a.c., o grupare de hackeri rămasă necunoscută ataca sistemele informatice ale mai multor instalații de purificare si tratare a apei din sisteme de alimentare cu apa potabilă din Israel.

Atacatorii, care au încercat să crească nivelul de clor al apei din respectivele instalații, ar fi iranieni.

Potrivit lui Yigal Unna, director general al Directoratului Național pentru Cyber Security din Israel, ținta atacului era amestecarea clorului sau a altor substanțe chimice în rețelele de aprovizionare cu apă, sănătatea a mii de persoane putând fi periclitată. “Atacul a fost mult mai insidios decât au apreciat inițial autoritățile israeliene. Infractorii au fost aproape de succes, dar nu se știe încă de ce atacul lor a eșuat “, a spus acesta. Experții occidentali și israelieni au arătat că atacatorii au spart software-ul care gestionează pompele, în timpul atacurilor cibernetice aceștia folosindu-se de servere din SUA.

The Shahid Rajaee port facility in the Iranian coastal city of Bandar Abbas (Iran Ports and Maritime Organization)
Imagine din portul iranian Shahid Rajai

La 9 mai a.c., a avut loc un atac cibernetic asupra celui mai mare port iranian, Shahid Rajai, din orașul Bandar Abbas, soldat cu o defecțiune a terminalelor portului. Conform specialiștilor, atacul ar putea fi un răspuns la încercarea iranienilor de a afecta rețelele de apă din Israel, rivalitatea dintre cele două state apărând acum și în domeniul cyber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *