Marea Britanie: Nou record de viteză a internetului

Noua tehnologie poate fi ușor integrată în infrastructura deja existentă.

O echipă de cercetători din Londra a stabilit un nou record la transferul de date prin fibră optică, respectiv 178 terabiți pe secundă (Tbps) sau 178.000 Gbps.

Această viteza este suficientă, de exemplu, pentru descărcarea a 200 de filme cu rezoluție 4K într-o secundă. De asemenea, toate filmele de pe Netflix ar putea fi descărcate în 20 de secunde și toate videoclipurile YouTube (totalizând aproximativ 400 de mii de terabyți), în 37 de minute.

In prezent, cel mai rapid internet mediu este în Japonia iar datele pot fi transmise cu o viteză de 10 Gbit / s.

Tehnologia britanică inovatoare a crescut frecvența maximă de transmisie a semnalului la 9 THz. Astfel, la Londra a atins cea mai rapidă viteză de internet din lume.

Noul record s-a realizat pe echipamentele Universității din Londra (UCL). La experiment au participat inclusiv ingineri ai companiei britanice Xtera și cei ai companiei japoneze KDDI Research.

Recordul de viteză a fost atins datorită comprimării semnificative a informațiilor transmise. Astfel, deși lățimea de bandă a infrastructurii moderne este limitată în general la 4,5 THz, noua tehnologie a făcut posibilă creșterea frecvenței de transmisie a semnalului de mai multe ori, până la 16,8 Tz. Totodată, a fost folosit un sistem hibrid de amplificare a semnalului, care schimbă faza, intensitatea și polarizarea undelor.

Potrivit experților, noua tehnologie poate fi relativ ușor de integrat în infrastructura existentă. Cablurile din fibră optică sunt deja utilizate în multe țări din întreaga lume. Teoretic, pentru a îmbunătăți viteza rețelelor de internet, nu va fi nevoie de înlocuirea cablurilor, ci doar de mărirea puterii amplificatoarelor de rețea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *