La Universitatea din Boston a fost creată o soluție împotriva deepfake

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Boston a creat o soluție împotriva tehnologiei deepfake.

Universitatea Boston - Wikipedia

Fenomenul a apărut în 2017 când utilizatorul Deepfakes a postat pe rețeaua socială Reddit, pentru divertisment, clipuri în care fețele erau înlocuite foarte convingator cu cele ale unor actori celebri. Era vorba de trucaje, în unele cazuri extrem de reușite și veridice. Imediat au început să se dezvolte o serie de aplicații deepfake, iar una dintre urmările acestui fenomen a fost apariția pe internet a unor secvențe pentru adulți cu chipurile unor celebre artiste precum Ariana Grande, Jessica Chastain, Emma Watson, Selena Gomez sau Natalie Portman. Fenomenul îngrijorează tot mai multă lume, scenariul cel mai grav fiind momentul în care vor putea fi trucate declarațiile liderilor politici sau militari, ceea ce ar putea conduce la conflicte reale, cu urmări nefaste pentru milioane de oameni.

Imaginile protejate devin improprii pentru deepfake

Cercetătorii din cadrul Universității din Boston au dezvoltat un algoritm care protejează imaginile încărcate pe internet, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite ca bază pentru generarea de deepfakes. Astfel, algoritmul “acoperă” fotografia sau clipul cu un filtru invizibil, iar atunci când un atacator încearcă să folosească inteligența artificială pentru a manipula fișierele media respective, acestea rămân neschimbate sau sunt complet denaturate, devenind improprii pentru generarea de deepfake.

Potrivit lui Nathaniel Ruiz, șeful echipei de cercetare, ideea creării algoritmului i-a venit după ce a realizat cât de periculoase pot fi imaginile și materialele video trucate cu tehnologii deepfake. Pe GitHub, autorii algoritmului au pus la dispoziția publicului atât o descriere a acestuia, cât și codul programului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *