IT-ul bielorus: Scrisoare deschisă împotriva regimului Lukașenko

Reprezentanții industriei IT au subliniat că, în condițiile actuale, nicio afacere tehnologică nu va putea supraviețui iar în țară nu vor mai apărea noi startup-uri.

Minsk. Violențe împotriva protestatarilor. Nexta Telegram.

Reprezentanții mediului IT consideră că “actuala putere de la Minsk riscă să distrugă în scurt timp toate realizările din domeniul tehnologiilor înalte”.

Peste 500 de fondatori, investitori, dezvoltatori și angajați ai companiilor IT din Belarus au semnat o scrisoare deschisă în care au cerut încetarea imediată a violenței și abuzurilor din partea structurilor de forță ale regimului Lukașenko. Semnatarii documentului au solicitat organelor de stat să oprească violența și să înlăture atmosfera de teroare de pe străzi, să elibereze toți deținuți și prizonierii politici, să organizeze noi alegeri prezidențiale și să ofere cetățenilor acces liber la informație. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, va începe plecarea în masă în străinătate a specialiștilor, ceea ce va duce la o încetinire a creșterii sectorului IT și la o scădere a investițiilor în companiile IT din Belarus. Procesul este încă reversibil, cred autorii scrisorii.

“În ultimele luni, am constatat o escaladare a violenței. Alegătorii și observatorii au înregistrat numeroase încălcări care indică falsificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Credem că alegerile prezidențiale din Republica Belarus au fost falsificate. Mii de oameni au fost reținuți și condamnați. Protestele pașnice sunt dispersate cu utilizarea disproporționată a forței. Oamenii obișnuiți sunt reținuți fără niciun motiv, bătuți și arestați. Timp de câteva zile, întreaga țară a avut acces limitat la Internet. Este extrem de dificil să lucrăm în astfel de condiții. Nu suntem experți în politică, dar suntem experți în domeniul tehnologiei. Startup-urile nu se nasc într-o atmosferă de teamă și violență. Startup-urile se nasc într-o atmosferă de libertate și deschidere. În viitorul apropiat, vom observa o scădere a investițiilor în companiile IT din Belarus și o scădere a veniturilor fiscale. Există riscul de a șterge într-un timp foarte scurt toate realizările din domeniul tehnologiilor înalte. (…) Procesul este încă reversibil. Solicităm agențiilor guvernamentale:

Opriți violența împotriva civililor și atmosfera de frică pe străzi.

Eliberați toți prizonierii și deținuții politici

Organizați noi alegeri ale președintelui Republicii Belarus.

Oferiți cetățenilor Republicii Belarus acces gratuit la informații”, se menționează în document.

Printre semnatarii scrisorii se numără Dmitri Navoșa, fondatorul Sports.ru, angajații dezvoltatorului de jocuri Wargaming, Serghei Borisiuk, cofondator al serviciului de gestionare a documentelor PandaDoc, Vitali Kukreș, CEO Currency.com și alții.

În Belarus există peste 1.000 de companii IT. O investiţie comună belaruso-chineză într-un parc tehnologic în afara capitalei Minsk a fost primul pas spre dezvoltarea explozivă a sectorului IT. Potrivit unei estimări publicate de Forbes în martie a.c., ponderea sectorului IT la PIB-ul republicii a atins la 6,5%.

In prezent, Parcul tehnologic reprezintă unul dintre cele mai mari clustere IT din Europa Centrală și de Est. Jocul World of Tanks şi messengerul Viber sunt doar două dintre creaţiile programatorilor din Belarus, cunoscute la nivel mondial.

Guvernul autoritar le permite companiilor să funcţioneze destul de liber, atât timp cât nu contestă regulile rigide impuse în ţară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *