Huawei, o amenințare cibernetică pentru Rusia

Șeful companiei ruse de securitate cibernetică Group-IB, Ilia Sacikov, consideră că marile companii străine care operează în Rusia în domeniul tehnologiei, precum Huawei, reprezintă o amenințare cibernetică pentru țară.

How the Chinese cyberthreat has evolved

“In cazul companiilor străine care activează pe piața rusă, în primul rând Huawei (…) v-aș ruga să acordați atenție faptului că aceste companii au o dublă funcție: nu numai că subminează suveranitatea Federației Ruse în ceea ce privește securitatea informațiilor, ci distrug complet piața muncii. Specialiștii noștri cu salarii de 250 de mii de ruble primesc oferte de 1,2-1,5 milioane de ruble din partea filialei din Rusia a Huawei.  Este o pierdere constantă de specialiști pentru noi și distrugerea completă a pieței muncii și a salariilor”, a spus Sacikov în cadrul unei conferințe de presă la Moscova.

Potrivit expertului, pentru dezvoltarea eficientă a competitivității industriei ruse de profil, este absolut necesară concurența cu companii de tehnologie de top, dar pe teritoriul statelor de unde provin respectivele companii. Sacikov consideră SUA drept principalul concurent al Federației Ruse pe piața securității cibernetice, deoarece companiile americane aplică strategia capitalizarii masive și beneficiază de sprijin din partea guvernului american.

Totodată, acesta a remarcat că instituțiile de forță ruse au un rol negativ în dezvoltarea industriei naționale IT, erodând încrederea companiilor și statelor străine în onestitatea rușilor. In opinia acestuia, “lipsa de reacție a FSB, Ministerului rus de interne și a Procuraturii în cazul hackerului rus Maxim Yakubets, lider al grupării Evil Corp, condamnat în SUA, dar aflat în libertate în Rusia, este toxică”.

evil_corp_photo
Membru al grupării de criminalitate cibernetică Evil Corp

“Când noi, ca țară, îl punem pe un fost rezident SVR (Serviciul rus de informații externe), care a fost expulzat din Statele Unite, să conducă Asociația pentru Exportul de Înaltă Tehnologie, pare cel puțin ciudat. Acest aspect este de fapt un minus pentru imaginea companiilor ruse orientate către export”, a mai adăugat Sacikov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *