Google introduce restricții privind publicitatea pentru aplicații-spion și tehnica de supraveghere

Google va interzice reclamele “pentru aplicații și dispozitive comercializate special pentru a spiona sau urmări pe cineva fără acordul acestuia”, conform unui update al gigantului tehnologic american la Politica sa de încurajare a conduitei etice în spațiul online.

Google to prohibit stalkerware used for spying on intimate partners
Sigla Google

Astfel de aplicații au fost deja interzise pe Google Play și Apple Store, dar unele încă pot fi descărcate direct de pe site-urile dezvoltatorilor. În plus, aplicațiile-spion și tehnica de supraveghere sunt încă comercializate pe site-urile multor magazinelor virtuale.

Interdicția va intra în vigoare pe data de 11 august a.c. și vizează atât aplicațiile pentru monitorizarea remote a mesajelor-text, apelurilor și istoricului navigării în browser, cât și trackerele GPS care urmăresc locația fără acordul utilizatorului. Restricția se referă, de asemenea, la o serie întreagă de echipamentele de supraveghere, precum camere video speciale, recordere audio și video, monitoare audio-video pentru bebeluşi, etc. În același timp, compania a anunțat că decizia nu va afecta detectivii particulari sau părinții care folosesc efectiv aceste dispozitivele pentru a-și urmări copiii minori.

Pentru postarea de reclame și comercializarea acestor produse, Google va da inițial avertismente, site-urile urmând a fi blocate daca nu retrag contentul într-o săptămână.

Potrivit experților Kaspersky Lab, din punct de vedere al funcționalității, aceste aplicații, generic intitulate stalkerware, nu sunt cu nimic diferite de aplicațiile-spion (spyware). Stalkerware-ul, de obicei disponibil pe piață, este utilizat pentru a spiona de la distanță o altă persoană prin intermediul dispozitivului lor personal, fără ca victima să își dea consimțământul sau să fie anunțată. Cu toate acestea, soluțiile de securitate nu detectează niciodată stalkerware-ul ca program malițios. Pe parcursul anului 2018, experții Kaspersky au descoperit 58.487 de dispozitive infectate cu stalkerware. Deși este un număr relativ redus comparativ cu cel al dispozitivelor infectate cu ransomware (187.321), aceste aplicații continuă să reprezinte o vulnerabilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *