DeepFaceDrawing transformă schițele stângace în chipuri realiste

 În anii 60 ai secolului trecut, “Magic Screen” era un joc foarte popular în SUA.

Etch A Sketch Magic Screen Game & Activity Center | eBay

“Magic Screen” consta într-o tabletă de mici dimensiuni pe care puteai să desenezi cu doar două pixuri care controlau liniile verticale, orizontale și diagonale. Cu toate acestea, artiștii cu experiență reușeau să creeze portrete recognoscibile chiar și pe un astfel de dispozitiv primitiv. Cei cu mai puțină experiență și abilități încercau să-i imite, dar rezultatele se lăsau așteptate. “Magic Screen” devenise un dispozitiv foarte popular, numărul de unități vândute depășind 100 de milioane.

După 60 de ani, specialiștii Academiei Chineze de Științe și cei ai Universității din Hong Kong au creat o tehnologie care transformă schițele banale în ceva surprinzător.

Tehnologia DeepFaceDrawing poate transforma schițe desenate în ...

DeepFaceDrawing este programul care permite utilizatorilor să creeze portrete uimitor de realiste, pornind de la schițe simpliste. Nu sunt necesare abilități artistice sau de programare. In a completa golurile dintre componentele principale, cum ar fi ochii, nasul și gura, programul se bazează pe învățarea automată. Deși poartă un nume aparent fantezist, învățarea automată (machine learning) reprezintă domeniul inteligenței artificiale care folosește tehnici statistice sau matematice pentru a construi modele din datele de input.

In spatele DeepFaceDrawing se află o vastă bază de trasături faciale și formulele matematice ce determină modul de inserare a diferitelor detalii ale chipului.

In ultima vreme au apărut o serie de tehnologii care oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea imagini din desene elementare, cum ar fi pix2pixHD, Lines2FacePhoto și iSketchNFill. Comparativ cu DeepFaceDrawing, aceste programe par însă foarte puțin evoluate. DeepFaceDrawing este net superior predecesorilor săi. Echipa condusă de profesorul Shu-Yu Chen intenționează să prezinte DeepFaceDrawing în cadrul conferinței SIGGRAPH din luna iulie a.c. Anul acesta evenimentul va fi virtual, din cauza pandemiei COVID-19.

DeepFaceDrawing are un mare potențial în zona de divertisment, însă acest program ar putea fi folosit de instituțiile de forță unde sunt necesare schițe rapide și exacte ale figurilor suspecților.

From Ears To Faces

Recent, cercetători ai Departamentului de Inginerie Cibernetică din cadrul Universității Tehnice din Istanbul au prezentat un studiu privind utilizarea rețelelor neuronale profunde în generarea de figuri umane pornind exclusiv de la imagini ale… urechilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *