Compania Canon, victimă a hackerilor Maze

Atacatorii au reușit să fure 10 TB de date din rețeaua companiei.

MAZE RANSOMWARE GROUP DECLARED SUCCESSFUL EXPLOITS OF MANY ...

Compania Canon a fost victima unui atac cibernetic de tip ransomware care a afectat mai multe dintre serviciile sale, inclusiv cel de email, Microsoft Teams, site-ul oficial din SUA al Canon și o serie de aplicații interne.

La 30 iulie, specialiștii portalului de securitate cibernetică BleepingComputer au raportat o defecțiune a serviciului de stocare foto și video image.canon aparținând Canon.

Serviciul a fost indisponibil timp de șase zile și și-a reluat operațiunile abia pe 4 august. Conform update-ului de atunci al Canon, “site-ul s-a confruntat cu o scurgere de date”.

Totuși, experții BleepingComputer au bănuit că incidentul nu a fost o simplă scurgere de date, ci un adevărat atac cibernetic. Suspiciunile au fost confirmate pe 5 august, când o sursă anonimă a furnizat portalului BleepingComputer o notificare internă a companiei trimisă în aceeași zi și intitulată “Mesaj de la Centrul de servicii IT”.

“Atenție: Canon USA se confruntă cu un blocaj masiv de sistem care afectează multe din aplicațiile noastre. Momentan, Microsoft Teams, e-mailul și alte sisteme ar putea să nu fie disponibile. Ne cerem scuze pentru acest inconvenient. Vom veni cu o actualizare cât mai curând posibil”, se arata în notificarea internă respectivă.

Ulterior, analizând o captură de ecran primită de BleepingComputer, conținând cererea de răscumpărare, specialiștii au aflat că gruparea implicată în atacul asupra Canon este Maze.

Cererea de răscumpărare din partea grupării Maze

Specialiștii au contactat operatorii ransomware-ului Maze. Aceștia au confirmat că în dimineața zilei de 5 august au atacat Canon și au furat 10 TB de informații, inclusiv baze de date confidențiale.

Extorționiștii amenință că vor face publice datele Canon, dacă compania nu va plăti răscumpărarea în termen de șapte zile.

“Nu avem totuși nicio legătură cu întreruperea serviciului  image.canon din 30 iulie”, au mai comunicat operatorii Maze.

Reprezentanții companiei Canon nu au oferit deocamdată un comentariu oficial despre incident.

De asemenea, sunt încă necunoscute suma cerută de Maze ca răscumpărare și starea actuală a datelor furate de la Canon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *