Bloomberg pune pe seama spionajului succesul Huawei în domeniul 5G

Potrivit Bloomberg, prestigioasa publicație americană de analize politico-economice, hackerii chinezi ar fi furat planurile de dezvoltare 5G din rețelele companiei canadiene Nortel.

image

Cu mult înainte ca Huawei să obțină un mare succes în domeniul tehnologiei 5G, pe la începutul anilor 2000, Nortel se angaja în dezvoltarea rețelelor wireless 4G și 5G. Succesul canadienilor nu numai că le-a adus venituri uriașe, dar a și transformat Nortel într-o țintă pentru concurenți, scrie Bloomberg.

Conform publicației, chiar la sfârșitul anilor ’90, Serviciul canadian de informații și securitate (CSIS) a sesizat “traficul neobișnuit” de date care indica faptul că hackerii chinezi furau informații direct din serverele Nortel situate la Ottawa.

“Am mers la cei de la Nortel și le-am spus că infractorii cibernetici le fură proprietatea intelectuală, însă compania nu a luat nicio măsură”, a explicat Michel Juneau-Katsuya, fost șef al Diviziei Asia Pacific din cadrul CSIS.

2920P_HEIST_HUAWEI_01-CMS
Frank Dunn în 2003

În anul 2004, hackerii au accesat conturile managementului de top al companiei Nortel. Utilizând contul lui Frank Dunn, directorul executiv al companiei, atacatorii au trimis în China aproximativ 800 de documente, inclusiv prezentări PowerPoint, analiza pierderilor din vânzări, proiecte ale rețelelor de comunicații și chiar cod-sursă. Documentele au fost trimise companiei Shanghai Faxian, cu care Nortel nu avea nicio legătură.

Cu ajutorul scriptului Il.browse, hackerii au descărcat secțiuni întregi din rețelele companiei canadiene: dezvoltarea de produse, documente de proiectare, procese verbale, etc. Incapacitatea companiei Nortel de a lua măsuri adecvate a echivalat cu începutul sfârșitului gigantului tehnologic canadian:  în anul 2009, Nortel a falimentat.

Cine a fost în spatele pirateriei și ce tip de date au fost furate nu s-a stabilit cu exactitate nici până în prezent. Chinezii de la Huawei dezmint în continuare informațiile apărute în presă și acuzele de spionaj economic.

Brian Shields, expert în cyber security și fost responsabil Nortel pentru siguranța informațiilor, a comparat apetitul chinezilor pentru planurile de dezvoltare 5G cu un aspirator și a precizat: “Totul este foarte simplu și clar. Nortel a fost ruinat de spionajul economic. E suficient să vezi cine și cât de repede a devenit numărul 1 în lume în domeniul 5G”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *