Autoritățile britanice au închis EncroChat

În cursul operaţiunii au fost confiscate substanţe interzise, arme, vehicule şi milioane de euro în numerar.

Dismantling of an encrypted network sends shockwaves through ...

În Marea Britanie a fost derulată o amplă operațiune a agențiilor de aplicare a legii care a vizat închiderea chatului criptat clandestin EncroChat, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale Anticrimă.

În timpul operațiunii – intitulate Venetic – au fost efectuate 746 de arestări, fiind confiscate 54 de milioane de lire sterline, 77 arme de asalt, patru grenade, un automat AK-47, peste 1.800 de cartușe, 28 de milioane de pastile de valium, 55 de mașini de lux și 73 de ceasuri. Pe lângă agențiile de aplicare a legii din Regatul Unit, la operațiune au participat atât agenții din Franța și Olanda, precum și Europolul.

image

EncroChat era unul dintre cele mai mari servicii de comunicații criptate (mesagerie și apeluri telefonice). EncroChat avea aproximativ 60 de mii de utilizatori din întreaga lume, din care 10 mii numai în Marea Britanie. Potrivit Agenției Naționale Anticrimă din Marea Britanie (NCA), EncroChat era utilizat exclusiv pentru planificarea și organizarea activităților infracționale, în special pentru distribuirea de bunuri ilegale, spălare de bani și pregătirea infracțiunilor.

Abia la 13 iunie a.c., operatorii chatului clandestin au depistat operațiunea agențiilor de aplicare a legii. Imediat au trimis utilizatorilor mesaje prin care le cereau să-și arunce telefoanele. Aceste telefoane erau vândute pentru aproximativ 1.500 lire sterline bucata, cu contract pe șase luni, și aplicațiile de mesagerie instantă și apeluri VOIP preinstalate. În plus, dispozitivele erau echipate cu funcție de autodistrugere care permitea ștergerea datelor stocate.

În Olanda, Poliţia a anunţat arestarea a peste 100 de suspecţi, confiscarea mai multor tone de droguri şi închiderea a 19 laboratoare pentru producerea stupefiantelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *