Nouă metodă de înşelăciune electronică, bazată pe BLM

Analiștii companiei de securitate cibernetică Check Point au raportat o nouă creștere a ratei infacţionalităţii din spațiul cibernetic, în ciuda relaxării în general a măsurilor de carantină/izolare și diminuării atacurilor bazate pe amenințarea virusului COVID-19. Astfel, în iunie, numărul total al atacurilor a crescut cu 18% față de luna mai a.c., chiar dacă atacurile bazate pe narativul coronavirusului au scăzut cu 24%.

Black Lives Matter Scam: Fake Email Phishing Spreads TrickBot Malware

Deși acest tip de atacuri este în scădere per ansamblu, infractorii cibernetici au început să folosească alte subiecte actuale, cum ar fi cel al mișcării BLM (Black Lives Matter).

La începutul lunii iunie, când protestele au atins apogeul, campaniile de spam legate de BLM erau în plină desfășurare. Atacatorii trimiteau mailuri la care atașau fișiere text cu titluri precum “Give your opinion confidentially about Black Lives Matter”, “Leave a review anon about Black Lives Matter” sau “Vote anonymous about Black Lives Matter”, acestea conținând troianul bancar Trickbot.

În primele două săptămâni ale lui iunie au fost înregistrate 2.451 de domenii asociate coronavirusului. Dintre acestea, 4% (91) sunt considerate malițioase, iar 3% (66), suspecte.

Conform specialiștilor Check Point, numărul atacurilor de tip phishing cu tema COVID-19 este mai crescut în regiunile în care măsurile de izolare nu au fost încă anulate. În Europa și America de Nord, unde activitatea economică revine la normal, s-a înregistrat o scădere accentuată a acestora. În același timp, statele din America Latină și Africa care încă se confruntă cu epidemia înregistrează frecvent atacuri implicând narativul COVID-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *